Termeni din web design pe care trebuie să îi cunoști
Chiar dacă nu lucrezi sau nu ai studii în domeniu, este bine să cunoști terminologia. Astfel, îți va fi mai ușor să discuți cu designerul website-ului tău.
Desigur, acesta poate adopta un limbaj nespecializat în convorbire, dar este mai bine să fi pregătit, pentru orice eventualitate.
Iată o listă cu cei mai utilizați termeni din web design cu care poate nu îți sunt familiari:
Backend
Reprezintă partea ”din spate” a site-ului, unde vizitatorii obișnuiți nu au acces. Aici se găsesc structura informațională a website-ului, conținutul și aplicațiile.

Frontend
Reprezintă totalitatea elementelor unui website pe care un vizitator le poate vedea (pagini, imagini, conținut, etc.). Altfel spus, este interfața pe care o folosesc utilizatorii pentru a accesa conținutul site-ului.

Bounce rate
Se referă la procentul de persoane care părăsesc site-ul de pe aceeași pagină de pe care l-au accesat, fără să navigheze pe alte pagini.
Este foarte utilă pentru a determina gradul de navigabilitate și calitatea conținutului de pe site.
Call-to-Action
Reprezintă o imagine sau un text care îndeamnă vizitatorii să îndeplinească o sarcină pe site („Rezervă acum”, „Contactează-ne”, etc.).
În general, textele sunt regăsite pe butoane.
Design responsive
Reprezintă maniera în care paginile web sunt create pentru a se adapta rezoluției oricărui device. Astfel, structura și calitatea conținutului nu sunt afectate.

Landing page
Reprezintă o pagină web autonomă, creată în scopuri de marketing sau publicitate. Acesta este locul unde reclamele de pe Facebook sau alte canale îi trimit pe vizitatori.
Aceste sunt proiectate special pentru a îndemna vizitatorii la o acțiune, cum am prezentat mai sus „Call-to-Action”.
Breadcrumbs
Reprezintă elementele de navigație care apar, în general, în partea de sus a paginii. Acestea au scopul de a arăta paginile și sub-paginile care sunt înaintea celei pe care se află vizitatorul.
Favicon
Sunt iconițele minuscule, personalizate, care apar lângă adresa site-ului, în bara de adrese web.
În general este reprezentată de logoul companiei.

Hexadecimal
Reprezintă o modalitate de definire a culorilor online. Aceste coduri ale culorilor conțin combinații de cifre de la 0 la 9 și litere de la A la F.
Plug-in
Constituie o modalitate de a extinde funcționalitățile unui website, fără a fi necesară modificarea codului.