Beneficiile unui website responsive
Recent, Google a anunțat că după mai bine de 4 ani de testări, oficial va începe să indexeze site-urile pornind de la versiunea lor mobilă.
Ce înseamnă acest lucru? Pe scurt, site-urile care nu sunt responsive vor pierde locurile ”fruntașe” din paginile Google, în detrimentul celor optimizate pentru dispozitivele mobile.

Dar ce este, de fapt, designul responsive? Pentru a oferi o definiție cât mai simplă, putem spune că reprezintă capacitatea unui site de a-și adapta designul paginilor în funcție de rezoluția ecranului dispozitivul de pe care sunt accesate (desktop, tabletă, telefon), fără a suferi degradări semnificative, în vederea asigurării unei experiențe cât mai plăcute utilizatorilor.

Pe lângă aspectul legat de indexarea în Google, un design responsive mai aduce o serie de beneficii suplimentare site-ului tău, precum:
1. Contribuie la experiența utilizatorului
În cazul unui design responsive, conținutul paginii se adaptează automat la rezoluția device-ului de pe care a fost accesat, fără a necesita ajustări manuale. Astfel, vizitatorii nu sunt nevoiți să părăsească site-ul tău din cauza experienței neplăcute de navigare.
2. Crește traficul pe mobil
Studii recente arată că în anul 2019 aproape 50% din traficul online provine de pe device-urile mobile. Astfel, un site care se adaptează oricărui ecran va contribui semnificativ la creșterea afacerii tale.
3. Simplifica procesul de development al site-ului
Este mai simplu și mai eficient să creezi de la bun început un singur site care sa fie responsive, decât site-uri separate pentru desktop și mobil. Ulterior, modificările și îmbunătățirile pe care vrei să le aduci site-ului tău vor fi făcute o singură data, nu independent, pentru fiecare versiune a acestuia.

4. Timp de încărcare mai bun
Dacă site-ului tău îi ia mai mult de 3 secunde pentru a se încărca, șansele ca vizitatorii să îl părăsească sunt foarte mari. Un site responsive se va încărca aproape instant, astfel facilitând experiența utilizatorilor.
5. Îmbunătățește SEO
Din Aprilie 2015, Google a început să ia în considerare și responsivitatea ca factor în poziționarea site-urilor în căutări.
Un singur site care se adaptează pe toate device-urile exclude conținutul duplicat. Astfel nu afectează clasificare în rezultatele căutărilor pe Google.
6. Reduce costurile
Având un singur site, costurile de development și mentenanță sunt semnificativ mai mici decât în cazul versiunilor diferite pentru desktop și mobil.

7. Simplifică mentenanța
La fel ca în cazul costurilor reduse, este mult mai ușor de întreținut un singur site, decât versiuni diferite pentru fiecare device.
8. Crește gradul de încrederea în afacerea ta
Un site care arată și se comportă pe device-urile mobile la fel de bine ca pe desktop sugerează interesul acordat experienței utilizatorului de către antreprenor. Prin urmare, eforturile nu vor trece neobservate și vor spori încrederea și aprecierea afacerii de către vizitatorii site-ului.
9. Scade bounce rate-ul
Cum am mai spus în nenumărate rânduri, dacă site-ul tău nu este user-friendly, este probabil să pierzi o parte din publicul tău țintă. În caz contrar, un site responsive va contribui la loializarea acestora și implicit, va duce la scăderea bounce rate-ului.
10. Crește numărul lead-urilor și conversiilor
În acest caz ecuația e simplă: un nivel ridicat de atenție acordat experienței utilizatorului + bounce rate scăzut = o creștere semnificativă în ceea ce privește conversiile!

Surse:
https://stirileprotv.ro/stiri/ilikeit/schimbarea-anuntata-de-google-va-afecta-toate-site-urile-din-lume.html
https://enterprisemonkey.com.au/blog/10-benefits-responsive-web-designs/
https://apiumhub.com/tech-blog-barcelona/advantages-of-responsive-web-design/
https://business.tutsplus.com/articles/advantages-of-responsive-web-design–cms-30703
https://www.thebyte9.com/news/responsive-web-design-what-can-it-do-for-your-business